Π  Ε  Ρ  Ι  Ε  Χ  Ο  Μ  Ε  Ν  Α

PEGASO 650ie: Ιστορία - Κινητήρας - Χρήσιμα   ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:  Αρχείο - Δικές μου - Αγαπημένα (Link)

ΑΡΧΕΙΟ: Λάδια - Ελαστικά - Φρένα - Νεύματα - Εξάτμιση - Κράνος - Καίω και... - XF650     E-MAIL

PEGASO - Κινητήρας

Γενικά περί Πενταβάλβιδου.
Mε πέντε βαλβίδες στον κύλινδρο (τρεις εισαγωγής, δύο εξαγωγής) αυξάνεται ακόμη περισσότερο το συνολικό εμβαδόν εισαγωγής του μείγματος, αλλά τα πλεονεκτήματα μάλλον σταματούν εκεί... 
Για να μπορέσουν να κινηθούν τρεις βαλβίδες από έναν εκκεντροφόρο εισαγωγής, τοποθετούνται ανομοιόμορφα (δεν έχουν την ίδια γωνία).

Επίσης, με το μπουζί αναγκαστικά στο κέντρο (αφού δεν υπάρχει αλλού χώρος), η μεσαία βαλβίδα βρίσκεται κοντύτερα σε αυτό από τις δύο ακριανές. Το αποτέλεσμα είναι να μην γίνεται ομοιόμορφη καύση και να απαιτείται μεγαλύτερος στροβιλισμός του μείγματος. Παράλληλα, για να χωρέσουν πέντε βαλβίδες, αναγκαστικά "στριμώχνονται" στην εξωτερική περιφέρεια του κυλίνδρου, δηλαδή μακρύτερα από το μπουζί, σε σχέση με τις τέσσερις.

Η καύση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρωθεί, οπότε οι στροφές δεν μπορούν να αυξηθούν τόσο, όσο σε έναν τετραβάλβιδο. Το αποτέλεσμα είναι ο πενταβάλβιδος να αποδίδει μικρότερη ισχύ από τον τετραβάλβιδο, αλλά καλύτερη ροπή. 

 Αυτός είναι ο λόγος που εκτός της Yamaha και της Rotax, όπου είναι θέμα πρεστίζ, κανείς άλλος δεν έχει ασχοληθεί με πενταβάλβιδες κεφαλές. mototriti


Ρύθμιση βαλβίδων.

 Πριν αρχίσετε να ξεμοντάρετε τα πλαστικά της μοτοσυκλέτας και ιδιαίτερα το ρεζερβουάρ, σιγουρευτείτε ότι έχουν βγει όλα τα σωληνάκια και τα φισάκια για την αντλία της βενζίνης (αν υπάρχει). 
Στο λύσιμο ισχύει πάντα η αρχή πως δεν απομακρύνουμε τίποτε βιαίως όταν υπάρχει κάτι που τραβάει προς την αντίθετη κατεύθυνση. Καλό θα είναι οποιοδήποτε κομμάτι αφαιρείται, να τοποθετείται πάνω σε μαλακή επιφάνεια για να μη γρατσουνιστει και όλες οι βίδες να βιδώνονται πάλι πάνω στο εξάρτημα (ή να συγκεντρώνονται σε ένα κουτί) για να μη βρεθείτε ξαφνικά με περίσσευμα...

 Απομακρύνετε με προσοχή όποιο κομμάτι πρέπει να βγεί, ώστε να έχετε πρόσβαση στην κεφαλή. Η σειρά της απομάκρυνσης γράφεται στο manual. Σε πολλές μοτοσυκλέτες πρέπει να βγουν, εκτός από το ρεζερβουάρ και όλα τα πλαστικά του φαίρινγκ, ακόμη και η μάσκα με τον προβολέα.

 Αφού γίνει η τομή στα εξωτερικά κομμάτια του "ασθενή" προχωράμε στα ενδότερα. Βγάζουμε την πίπα και το μπουζί για να μπορεί ο στρόφαλος να περιστρέφεται πιο άνετα. Για πιο ολοκληρωμένη φροντίδα, καλό θα είναι να καθαρίσετε την περιοχή ώστε να μη μπουν χώματα και βρωμιές μέσα στον κινητήρα.

 Η διαδικασία του ξεβιδώματος του καπακιού της κεφαλής πρέπει να γίνει με προσοχή για να μη χαλάσουν οι βίδες που το συγκρατούν. 
Στο ξεβίδωμα καλό είναι να ακολουθείται η σειρά της σύσφιξης, που πάλι αναγράφεται στο manual.

 Όταν απομακρυνθεί το καπάκι αποκαλύπτονται οι εκκεντροφόροι και το πεδίο δράσης μας. Ο  κινητήρας του PEGASO έχει πενταβάλβιδη κεφαλή και δύο εκκεντροφόρους. Οι δύο βαλβίδες της εξαγωγής είναι με καπελότα που βρίσκονται πάνω από τις θήκες, ενώ οι τρεις βαλβίδες της εισαγωγής διαχωρίζονται σε δύο με καπελότα πάνω από τις θήκες και η τρίτη, λόγω της απόστασης από τον εκκεντροφόρο, κινείται με κοκοράκι. 

Διακρίνονται καθαρά τα αμύγδαλα των εκκεντροφόρων, τα γρανάζια τους και η καδένα που μεταφέρει την κίνηση από το στρόφαλο.

 Αφού περάσετε το στάδιο του στριπτίζ έρχεται η ώρα που θα πάρετε την τύχη των διάκενων στα χέρια σας. 
Για να γίνει η ρύθμιση πρέπει το πιστόνι να βρίσκεται στο νω Νεκρό Σημείο (ΑΝΣ) τη στιγμή της συμπίεσης όπου όλες οι βαλβίδες είναι κλειστές. 
Για βρείτε το ΑΝΣ, ξεβιδώνετε τις βίδες από το καπάκι του ρότορα και με ένα κλειδί τον γυρνάτε με τη φορά που λειτουργεί ευθυγραμμίζοντας τη μικρή γραμμή που έχει πάνω του, με το σημάδι που υπάρχει πάνω στο καπάκι. 

 Μόλις γίνει αυτό, το έμβολο θα έχει φτάσει στο υψηλότερο σημείο της διαδρομής του και τα έκκεντρα που είναι προσανατολισμένα σε αντίθετες κατευθύνσεις, μαρτυρούν ότι οι βαλβίδες είναι κλειστές. 

 Για τους άπιστους Θωμάδες υπάρχει και η επιβεβαίωση με τη μέθοδο "κατσαβίδι": Παίρνετε ένα λεπτό κατσαβίδι και το βάζετε στην τρύπα που κατοικοεδρεύει το μπουζί, μέχρι να ακουμπήσετε την πάνω πλευρά του εμβόλου. 
Αυτή η κίνηση χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για να μη χαραχτεί το έμβολο ή "τραυματιστούν" οι ευαίσθητες επιφάνειες των βαλβίδων, σε περίπτωση που είναι ανοιχτές και περιστραφεί ο στρόφαλος. 
Η ίδια δουλειά, για την απόλυτη εύρεση του ΑΝΣ, γίνεται και με μικρόμετρο.

 Η "μαγική" στιγμή της μέτρησης. 
Δοκιμάζουμε διάφορα νούμερα στο φίλερ, κοντά στο διάκενο που προτείνει ο κατασκευαστής
(Διακενα: εισ. 0,10 mm , εξ. 0,15 mm κάθε 12.000 χλμ.) και παίρνουμε τη μέτρηση με το διάκενο που έχει αυτή τη στιγμή η βαλβίδα. Στη μοτοσυκλέτα της φωτογραφίας το διάκενο μετράται ανάμεσα στον οδηγό του κοκορακιού και τον λοβό του εκκεντροφόρου.  To να βρούμε βέβαια πιο είναι το κατάλληλο φίλερ και κατ' επέκταση να πάρουμε τη μέτρηση έχει κι αυτό μια ξεχωριστή σημασία, καθώς το φίλερ δεν πρέπει ούτε να "πλέει" στο διάκενο, ούτε να μπαίνει με πολλή προσπάθεια. 
Πρέπει να μπαίνει σχετικά σφιχτά, αλλά όχι με το ζόρι. 

 Αφού κάνουμε τη μέτρηση, τοποθετούμε το φίλερ με το πάχος που θέλουμε για το διάκενο ανάμεσα στον οδηγό και το αμύγδαλο, ξεσφίγγουμε το κόντρα παξιμάδι που ασφαλίζει το ρεγουλατόρο και με το κατσαβίδι σφίγγουμε ή ξεσφίγγουμε το ρυθμιστή, ανάλογα με το αν θέλουμε να μεγαλώσουμε ή να μικρύνουμε το διάκενο. 
Μόλις φτάσουμε στο επιθυμητό διάκενο σφίγγουμε το παξιμάδι, βγάζουμε το φίλερ και τσεκάρουμε πάλι. 
Καλό θα είναι, μόλις τελειώσει η ρύθμιση, να ρίξουμε μερικές μανιβελιές ή μία - δύο μιζιές για να γυρίσουν οι εκκεντροφόροι και να επαναλάβουμε τη διαδικασία της μέτρησης  για επιβεβαίωση της ρύθμισης.
moto - Fix it.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ

 Αλλαγή λαδιών 6.000 χλμ.
 Ρύθμιση βαλβίδων 12.000 χλμ.
 Διάκενα εισ./εξ. 0,10 / 0,15 mm
 Αλλαγή μπουζί ( NGK DR8 EB ) 12.000 χλμ.
 Καθαρισμός /Αλλαγή φίλτρου αέρα  6.000 / 12.000 χλμ.

Τεχνικά χαρακτηριστικά Rotax 665/95  Save Target As...

Rotax010.jpg (32454 bytes)

ROTAX655-950010.gif (29048 bytes)

Rotax 655-95 011.jpg (27766 bytes)

 

 

Πίσω

Επάνω